Komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), komeet van de eeuw?

Ben jij klaar voor een kosmisch spektakel?

Wellicht heb je de afgelopen dagen al iets gehoord over een heldere komeet die binnenkort zichtbaar zal zijn? Komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) komt eraan en biedt ons een unieke kans om een bezoeker uit de verre Oortwolk van dichtbij te bekijken.

Komeet Tsuchinshan-ATLAS werd in 2023 ontdekt door twee onafhankelijke waarnemingen.Het Purple Mountain Observatory in China nam de komeet voor het eerst waar in januari 2023 en in de daarop volgende maand werd deze ontdekking bevestigd door ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) in Zuid-Afrika, een systeem dat ons moet waarschuwen voor asteroiden die op ramkoers met de Aarde liggen.

 

Wat is een komeet?

Een komeet is in feite een 'vuile sneeuwbal' van ijs, stof en gassen die om de zon draait. Wanneer een komeet dichter bij de zon komt, verwarmt deze en ontstaat er een coma, een soort 'staart' van gas en stof. Meer algemene info over kometen kun je hier vinden.

 

Waarom is deze komeet bijzonder?

De baan van komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) is vrij complex en uniek. In tegenstelling tot veel andere kometen die in een elliptische baan om de zon draaien, heeft Tsuchinshan-ATLAS een bijna parabolische baan. Dit betekent dat de komeet waarschijnlijk slechts één keer door ons zonnestelsel zal reizen en daarna weer de ruimte in verdwijnt.Op 27 september 2024 bereikt de komeet het perihelium, het punt in zijn baan dat het dichtst bij de zon ligt. Op dat moment bevindt de komeet zich binnen de baan van Mercurius. Op 12 oktober 2024 komt de komeet het dichtst bij de aarde, op een afstand van ongeveer 71 miljoen kilometer. Het is altijd spannend of een komeet zo'n 'ontmoeting' met de Zon overleeft, maar het ziet er vooralsnog hoopvol uit.                                                                                    

Men denkt dat de komeet afkomstig is uit de Oortwolk. De Oortwolk is een veronderstelde wolk van vele miljarden komeetachtige objecten rondom ons zonnestelsel. Deze objecten bestaan waarschijnlijk grotendeels uit steen en ijs en bevinden zich op een afstand van 3000 tot 100 000 astronomische eenheden (AE). De afstand Aarde-Zon is 1 AE. Ook opvallend is dat de komeet in een retrograde baan om de zon draait, wat betekent dat hij in de tegenovergestelde richting draait dan de meeste planeten.

 

 De parabolische baan van de komeet                                                                      Bron: Sky & Telescope

Wat betekent dit voor de zichtbaarheid van de komeet?     

De parabolische baan en de relatief korte afstand tot de aarde maken deze komeet interessant voor waarnemers. De aanstaande periheliumdoorgang en de dichtste nadering tot de aarde hebben ertoe geleid dat de komeet in de afgelopen maanden steeds helderder werd voor waarnemers op het zuidelijk halfrond. Nu de komeet vanaf 12 oktober ook bij ons zichtbaar zal worden is de verwachting dan ook dat de komeet met het blote oog zichtbaar zal zijn. 

Dit soort heldere kometen zijn zeer zeldzaam en bieden een spectaculair gezicht aan de nachtelijke hemel.

Eén van de laatste heldere kometen; C/2020 F3 (NEOWISE)                                     Bron: Manuel Jolink

 

Wanneer kan ik de komeet zien?

De beste tijd om de komeet te zien is tussen  12 oktober en 28 oktober aan de zuid westelijke avondhemel in de sterrenbeelden Slang (Serpens) en later Slangendrager ( Ophiuchus) en later Adelaar ( Aquila).Het beste waarneemmoment ligt rond 21 oktober. De komeet is dan wellicht heel iets minder helder maar wel beter gepositioneerd aan de hemel. Het best kun je ervoor zorgen, dat je een donkere plek opzoekt, ver weg van stadslichten. Een verrekijker of kleine telescoop kan je helpen om de komeet nog beter te zien, maar is wellicht niet nodig. Ook zijn er mooie foto's te maken van de komeet. Het makkelijkst gaat dit met een camera waar je wat langere belichtingstijden op kunt instellen. Voor de stabiliteit kun je het best een statief gebruiken

 

De baan van de komeet in oktober en november                                                        Bron: Sky & Telescope

Hoe kan Sidewalk Astronomy Montferland helpen?

Sidewalk Astronomy Montferland organiseert regelmatig waarneemsessies en zal hier zeker aandacht aan besteden. 

Houd deze website en onze sociale media in de gaten. Onze ervaren vrijwilligers helpen je graag om de komeet te vinden en beantwoorden al je vragen.

Mis deze unieke kans niet! Wil je per Whatsapp op de hoogte gehouden worden, laat ons dat dan even weten via het contactformulier.